Tahliye Taahhütnamesi Nedir? Tahliye Taahhütnamesi ile Kiracının Tahliyesi

29-02-2024 15:57
Tahliye Taahhütnamesi Nedir? Tahliye  Taahhütnamesi ile Kiracının Tahliyesi

Tahliye Taahhütnamesi Nedir? 

Tahliye taahhütnamesi kiracının, belli bir tarihte konutu veya işyerini terk edeceğini belirten icra edilebilir bir belgedir. Yazılı olarak düzenlenmesi tahliye taahhütnamesi için bir geçerlilik şartıdır. Aynı zamanda bir koşula bağlanmadan düzenlenmelidir. Son olarak kiracı tarafından imzalanmalıdır. Yazılı şekil geçerlilik şartı olduğu için aksi şekilde düzenlenen belgeler mahkemeye veya icra dairesine karşı sunulamaz.

Tahliye Taahhütnamesi Ne İşe Yarar? 

​Taşınmazı kiraya veren kişi, kiracının tahliye taahhütnamesini imzalaması ile taşınmazı belirlenen sürede boşaltacağını belgelemiş olacaktır. Tahliye taahhütnamesi ile kiraya veren tahliye davasına gerek olmaksızın icra takibi başlatarak taşınmazın boşaltılmasını sağlayabilecektir. Bu sayede hem kiraya veren hem de kiracı için süreç kısalmış olacak ve maddi zararın doğması engellenecektir. 

​Türk Borçlar Kanunu madde 352’de tahliye taahhütnamesi düzenlenmiştir. 

                    MADDE 352- Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.

​İlgili kanun maddesinde de görüleceği üzere tahliye taahhütnamesi imzalayan kiracı, belirlenen tarihte taşınmazı boşaltmakla yükümlüdür. Aksi halde kiraya veren bir aylık yasal süre içerisinde icra takibi başlatabilecektir. Tahliye taahhütnamesi imzalanmış olsa dahi kiracının hata, hile veya korkutma durumlarının tespiti halinde bu tahliye taahhütnamesi iptal edilebilecek ve geçersiz sayılabilecektir. 

Tahliye Taahhütnamesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

  • Tahliye taahhütnamesi kira sözleşmesi yapıldıktan sonra hazırlanmalıdır. Yargıtay kararlarında tahliye taahhüdünün kira sözleşmesiyle aynı anda yapılmasının baskı sonucu yaptırıldığı varsayılmış ve yapılan söz konusu taahhütname geçersiz sayılmıştır.  

  • Tahliye taahhüdünde mutlaka kiralananın boşaltılacağını ve boşaltma tarihini belirtmelidir. Aksi takdirde tahliye taahhüdü geçersiz olur. Kiracı kiralananı boşaltmazsa, tahliye taahhüdünde yazan boşaltılması gereken tarihten itibaren bir ay içerisinde tahliye için dava açılabilir.

  • Taahhüt tarihi ve tahliye tarihi mutlaka yapılan kira sözleşmesi de dikkate alınarak yazılmalıdır. Kira sözleşmesini dikkate almadan hazırlayacağınız tahliye taahhütnameleri sizi hak kaybına uğratabilir, tahliye taahhütnamesinin geçersiz olmasına neden olabilir. 

  • Kiracının bilgileri mutlaka net bir şekilde yazılmalıdır. Eğer taşınmazda birden fazla kiracı bulunuyor ise mutlaka tüm kiracıların söz konusu tahliye taahhütnamesini imzalaması ve bilgilerinin yazılması gerekmektedir.

Yukarıda detaylarıyla açıklandığı üzere tahliye taahhütnamesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birçok husus vardır. Bundan dolayı sonraki süreçlerde hak kaybına uğramamanız adına alanında uzman avukatlardan hukuki bilgi edinmenizi öneriyoruz.

Tahliye Taahhütnamesinin Geçerlilik Süresi Var Mıdır?

Tahliye taahhütnamesi hazırlanırken yukarıda da açıkladığımız üzere dikkat edilmesi ve titiz davranılması gereken birçok önemli husus bulunmaktadır. Siz hazırlarken hiç önem vermediğiniz bir husus yüzünden söz konusu taahhütname geçersiz hale gelebilir. Bu hususlardan biri de taahhütnamenin düzenlendiği tanzim tarihi veya düzenlenme tarihidir. Bu tarih söz konusu taahhütnamenin düzenlendiği tarihi belirtmektedir. TBK madde 352'de de belirtildiği gibi taahhütname düzenlendikten sonra kiraya veren en fazla 1 AY içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sözleşmesini sona erdirebilir.


Tahliye Taahhütnamesinin Geçersiz Olduğu Durumlar Nelerdir?

          Tahliye taahhütnamesi mutlaka kanunda belirtildiği üzere yazılı şekil şartına uygun olarak yazılı bir şekilde düzenlenmelidir. 

          Kiracının hür iradesi ile söz konusu taahhütname düzenlenmiş olmalıdır. Kiracının irade sakatlığının olduğu haller taahhütnamenin geçersiz olması sonucunu doğuracaktır.

          Taraflar kiralanan taşınmazı aile konutu olarak kullanmakta iseler tahliye taahhütnamesi imzalanırken çiftlerden her ikisinin de rızası aranır. Bu durum tahliye taahhütnamesi açısından çok önemlidir ve aksi bir durumda smz konusu belge geçersiz sayılacaktır.

          Tahliye taahhütnamesinde herhangi bir şart koşulmuş ise belge geçersiz sayılacak ve herhangi bir tahliye işlemine yardımcı olamayacaktır. 

           Taahhütnamenin düzenlenme tarihinin veya tanzim tarihinin mutlaka kira sözleşmesinin yapıldığı tarihten sonra olması gerekmektedir. Bu duruma dikkat edilmediği takdirde de söz konusu belge herhangi bir tahliyeye konu edilemeyecektir. 

           Taahhütnameyi bizzat kiracının kendisinin imzalaması gerekmektedir. Kiracının yakınları, tanıdıkları bu belgeyi imzalamaya yetkili değildirler ve işbu halde belge geçersiz sayılacaktır. 










IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.